אז מעט רקע לפני שנתחיל. הלשון שלנו רק נראית כמו משהו פשוט, אך למעשה היא מאוד מורכבת:
היא מכילה 8 שרירים:
4 פנימיים (שקובעים את הצורה שלה)- superior longitudinal, inferior longitudinal, transverse ו vertical
4 חיצוניים (שאחראים להניע אותה במרחב)- genioglossus, hyoglossus, styloglossus ו palatoglossus
העצבוב שלה גם מעט מורכב: כך למשל מבחינה מוטורית היא מעוצבבת באמצעות עצב 12 (hypoglossal) בכלל השרירים למעט שריר אחד palatoglossus שמעוצבב על ידי עצב 10 (vagus). מבחינה סנסורית היא מעוצבבת על ידי עצב 5 (trigeminal) בכאב וטמפרטורה בשני השלישים הקדמיים, בעצב 9 (glossopharyngeus) בכאב, טמפרטורה וטעם בשליש האחורי, וכן בעצב 7 (facial) לטעם בשני השלישים הקדמיים.
אז מה הקשר לאוזן?
עצב 7 זהו עצב הפנים והוא אחראי למרבית התנועות בשרירי הפנים וכן על התחושה בריריות האף ובאוזן החיצונית. כמו כן הוא אחראי על 2 בלוטות רוק גדולות ועל תחושת הטעם משני השלישים הקדמיים של הלשון.
ניתן לכתוב המון על העצב הזה, לכן לענייניו אהיה ממוקד, לפני שעצב הפנים מגיע סוף כל סוף ללשון ומעצבב את שני השלישים הקדמיים של תחושת הטעם בלשון, הוא עובר דרך האוזן הפנימית בסעיף שנקרא Chorda tympani.
** מי שמעניין אותו לדעת איזה עצב מעצבב את הטעם בשליש האחורי של הלשון, אז זה עצב 9 **
דלקת אוזניים AOM (Acute otitis media) זו אחת מהמחלות הכי שכיחות בילדים. הדלקת מלווה בנפיחות של האוזן התיכונה, וככל הנראה שהנפיחות הזו משפיעה על ההולכה והתפקוד של העצב.
במחקר שבוצע בביה"ח איכילוב נמצא שכאשר יש דלקת אוזניים חד צדדית, ישנה גם ירידה בחוש הטעם באותו הצד של הדלקת.
לכן אם יש לכם דלקת אוזניים תחשבו עם איזה חלק של הלשון ללקק את הגלידה
Klein, L., Barkai, T., Carmel-Neiderman, N., Scheinowitz, M., Dagan, A., Shilo, S., & DeRowe, A. (2023). Unilateral Increase of Gustatory Thresholds in Acute Otitis Media: A Pilot Study. The Journal of International Advanced Otology, 19(2), 112.